Pohjoisen alueen raviradat

Kotiradan hevoset juhlivat Tornion 75-raveissa - Jokela ja Aatsinki Laivakankaan kauden 2022 liigavoittajat

Kotiradan hevoset juhlivat Tornion 75-raveissa - Jokela ja Aatsinki Laivakankaan kauden 2022 liigavoittajat

Pretty Devil oli paras lämminveristen Midnight Racessa 2022. Kuva: Teemu Kangas
Pretty Devil oli paras lämminveristen Midnight Racessa 2022. Kuva: Teemu Kangas

Tornion Laivakankaan ravikausi iskettiin pakettiin huipputasoisilla 75-kavioliigaraveilla. Aurinko paistoi ja rata oli huippuiskussa iltapäivän koitoksia ajatellen.

Ravien avauslähdössä Meadow De Lux jatkoi simppelillä keulaan ja kukat-taktiikalla voittojen tiellä. Hannu Torvinen otti hevoseen tuntumaa jo huhtikuussa Uumajassa mutta tuolloin tulos jäi vaatimattomaksi. Tällä kertaa homma oli loppuun saakka varmasti hallinnassa ja voittotulokseksi kirjattiin 16,5a.

Tapio Perttunen pääsi vilauttamaan hymyään seuraavan lähdön voittajaesittelyssä, kun Hymynpilke nappasi ykkösrahat. Mailin ryhmäajoon radalta kahdeksan ampaissut ruuna sinkosi johtopaikalle, jonka piti varmasti maaliin asti Hissun Pamelan kirittäessä tuntumassa. Omistaja Jarmo Hännisen elämän hevosen Hymyhuulen jälkeläinen kirjautti voittoajan 26,3a.

Kolmannessa lähdössä nähtiin valtaisan hieno kirivoitto, kun Kivarin Quickstep palasi kultakantaan. Hannu Torvinen nosti Sanna Loukusan silmäterän kierros jäljellä neljännestä sisältä kolmanteen ulos mutta joka puolella oli seinä vastassa. Lopulta Torvinen pakitti porukan hännille, josta näyttävä 600 metrin kiri 3-4 rataa oli muille liikaa ja toi hänelle iltapäivän toisen ykkösen.

Sulle-mulle-meininki jatkui neljännessä lähdössä, kun Tapio Perttusen oli vuoro palata kunniakehään. Harjujen Roomeo teki muutaman epäonnistumisen jälkeen ehjän startin ja tulosta tuli. Vauhti-Teppo huolehti kärjessä matkavauhdista, mutta joutui antautumaan tummanpuhuvan Kiiskien oriin kirin edessä. Voitto oli 10-vuotiaan Aurauksen pojan kauden kolmas.

T75-kohteet alkoivat Ruotsista Tornioon saapuneen Mika Forssin ja Dainaminin keulavoitolla. Etukäteen pahimmaksi kilpakumppaniksi uumoiltu Sunrise Valkyria levisi laukalle jo ennen lähtölinjaa ja Forssilla oli helppo työ täräyttää ajokillaan pitävälle piikkipaikalle. Muutama viikko sitten menehtyneen Duraminin jälkeläinen toi täten kosolti iloa taustavoimilleen. - En toki nähnyt, miksi Sunrise Valkyria laukkasi mutta noteerasin sen kyllä lähtöhetkellä. Tämä on todella nopea ja hyväajoinen tamma, Forss iloitsi seremoniakehässä. - Kyllä se Duramin oli erittäin merkittävä hevonen elämässäni, joka säilyy aina sydämessä. Siellä on kylätien varressa kaksi kiveä muistomerkkinä ja taidan viedä tämän voiton kunniaksi kynttilän sinne, valmentaja ja osaomistajaTuomo Lahtinen tunnelmoi.

Pääpelin toisessa kohteessa iltapäivän kultasormi Niko Jokela hyppäsi kuurakettimaisen ylväästi kirmanneen Bond Eaglen kyytiin. Jokela ajoi alkumatkan aikana eteenpäin ja keulapaikka heltisi lopulta suosiolla. Lopussa suosikki irtosi korviaan kerien muilta. Hoitaja Riku Lehtonen oli hevosten kanssa ensimmäistä kertaa Laivakankaalla. - Isä (Kari) on täällä aiemminkin käynyt mutta itselleni tämä on ensimmäinen kerta. Tällä hetkellä hevoshomma maistuu tosi hyvältä ja tallin kalusto on pärjännyt mukavasti, Lehtonen iloitsi.
Tornion raviradan lanseeraama mainio kilpailukokonaisuus Hankkija Tammaliiga kruunautui Chrissies Symphonyn keulasooloon. Niko Jokela ajoi ykkösradalta suoraviivaisesti ja vauhtia tasaisesti kiihdyttäen. Muut eivät loppumatkasta pysyneet Ari Aatsingin valmennettavan kintereillä. 4500 euron ykköspalkinnon lisäksi voittaja sai koko liigan voitosta tuliterät valmennuskärryt. - Tämä lähtee voltista kovaa ja varsinkin keulasta se on tehnyt jatkuvasti hyvää työtä, toisen voittonsa napannut Niko Jokela totesi. Omistaja Heikki Salmi oli palkinnot sylissään onnesta ymmyrkäisenä. - Ostin tämän terapiahevoseksi, kun vaimoni kuoli. Tällainen siitä sitten tuli, Salmi liikuttui.

Ojanperän talli otti "pakollisen" ykkössijan Zogo Matchin voitettua suurena suosikkina. Iltapäivän teeman mukaisesti keulapaikka oli avain onneen. Henri Bollström sai nauttia menestysruunan kyydissä ja tasaisen reippaan matkavauhdin jälkeen voittonoteeraus kirjattiin lukemiin 14,4a. Mandela Zon pääsi lopussa lähimmäs. - Ostin tämän aikanaan huutokaupasta ja matkan varrella on ollut monenlaisia ongelmia. Usko ei ole kuitenkaan missään vaiheessa loppunut. Tämä on ainoa hevoseni, omistaja Simo Mehtonen myhäili.

Niko Jokela sinetöi Tornion Laivakankaan ajajaliigan ykkösen sekä Ari Aatsingin valmentajaliigan kärkisijan President Lindyn rattailla. Yksinkertainen taktiikka toimi jälleen, kun Stable Mr. Presidentin omistama ori piti johtopaikalta muut kurissa. Sitkeän suorituksen keulahevosen kupeelta tehnyt Tapiro Jet taisteli rinnalla loppuun asti. - Juuri tuossa voittajaesittelyyn tullessa mietin, että taisi olla ensimmäinen kerta, kun tulee kolme 75-voittoa samana päivänä, Jokela riemuitsi. - Pressa on tehnyt laadukkaan ja pitkän kauden.

Kylmäveristen kovimmassa koitoksessa Sipikka-ajossa voittajalle oli tarjolla 7000 euron ykköspalkinnon lisäksi 85-vuotiaan herrasmiehen Kauko Nurmoksen käsityönä valmistama reki eli sipikka. Upea palkinto lähti Etelä-Pohjanmaalle, kun Enon Vilppi osoittautui lähdön etevimmäksi. Takamatkan juoksuradalta lopulta keulaan edennyt kurikkalaisori taisteli johtavan rinnalle kiertänyttä Landen Paukkua sekä vahvasti runtannutta Nylandia vastaan kunniakkaasti ja piti hankkimansa edun perille asti. Voittotulokseksi kirjattiin 25,0. - Voi valtava, tässäkö oli tuollainen palkinto! ohjastaja Jari Autio ihasteli sipikan uutena omistajana. Samassa sekä hän että valmentaja Katja Luoma kipittivät poseeraamaan rekensä ympärille.


Enon Vilppi ja Jari autio veivät Sipikka-ajon voiton. Kuva: Teemu Kangas

Ravit päättyivät Midnight Raceen, josta odotettiin suursuosikki Hector Sisun näytöstä. Mika Forss pääsikin ajokillaan alun kiertelyjen jälkeen keulaan, mutta ravi ei ollut täysin priimaa ja loppukurvin laukka sinetöi jo keulat menettäneen suosikin tappion. Viimeisellä takasuoralla Petteri Joen ajama norjalaisvieras Pretty Devil vyöryi ulkoa ahnaasti ja oli se, joka ryösti keulapaikan loppukurviin mentäessä. Loppu oli silkkaa voiton varmistelua. - Hevonen tuntui kyllä lämmityksessä hyvältä ja taustavoimat antoivat luottavaiset kommentit etukäteen. Silti lähdin ajamaan lähinnä kakkossijasta, mutta homma päättyikin hyvin näin, Joki kertaili. Jälkipuintia aiheutti hevosen tilastoista puuttuneet kolme viimeisintä Norjan starttia, jotka olivat päättyneet kärkipään sijoituksiin.

Tornion pääpäivä oli kaikkineen todella onnistunut ja yleisöä saapuikin paikalle yli 2700 henkeä.