Pohjoisen alueen raviradat

Markantti matkalla maineeseen - Haaveissa on ollut päästä joskus hevosen kanssa Kuninkuusraveihin!

Markantti matkalla maineeseen - Haaveissa on ollut päästä joskus hevosen kanssa Kuninkuusraveihin!

Markantti matkaa vuoden 2022 suomenhevosten Pilvenmäki Special finaaliin Forssan Kuninkuusraveihin. Kuva: Teemu Kangas
Markantti matkaa vuoden 2022 suomenhevosten Pilvenmäki Special finaaliin Forssan Kuninkuusraveihin. Kuva: Teemu Kangas

Forssan Kuninkuusravit ovat jo oven takana. Pääkilpailun osallistujat keräävät luonnollisesti suurimman huomion, mutta myös oheislähtöihin osallistuvat hevoset taustajoukkoineen kokevat viikonlopun aikana unohtumattomia hetkiä.

Yksi harvoista Pohjois-Suomen edustajista viikonvaihteen riennoissa on oululainen Markantti. Tamma selvitti tiensä Pilvenmäki Specialin finaaliin ja starttaa Janne Räisäsen ajamana lauantain 11.lähdössä. 10 000 euron ykköspalkinnon jahtaaminen ja Kunkkareihin osallistuminen on taustavoimille eräänlainen unelmien täyttymys. - Kyllähän tämä on ennen kaikkea elämys, Minna Kuusisto tunnelmoi. - Toiveissa ja haaveissa on ollut joskus päästä hevosen kanssa Kuninkuusraveihin ja nyt se on toteutumassa! Keväällä pisti silmään, että tällaisen kilpailun finaali ajetaan Kunkkareissa. Karsinta sujui hienosti ja odottavin mielin lähdetään loppukilpailuun. Porukkahan on älyttömän kova, takamatkalta tulevat hurjat oriit ja ruunat ja paalulla on laadukkaita tammoja. Jos rahasijalle pystyy, niin se olisi huikea juttu. Uskon, että tamma pystyy parantamaan ennätystään ja menemään 28-tuloksen tai vähän allekin.

Markantti on pitkän linjan kasvatustyön tulosta. Minna Kuusisto nostaa mielenkiintoisen faktan tamman emälinjan osalta. - Olen itse ajanut kilpaa tämän emällä Perhonellalla. Mieheni Janne on puolestaan kisannut emän emällä ja appiukkoni emän emän emällä, Kuusisto naurahtaa. - Itse päätin isäoriiksi Fransin. Se on mielestäni ryhdikäs, kevyt ja teki pitkän kilpailu-uran. Helmisen Katri antoi myös vinkkiä sopivan oriin etsinnässä.

Hyvän hevosen leima on leijunut Markantin yllä jo varsasta saakka. Kaiken hyvän lisäksi tamman ulkoinen olemus miellyttää silmää. - Tämähän palkittiin 2-vuotiaana näyttelyn parhaana varsana. Isot liikkeet ja ennen kaikkea se liikkumisen helppous vakuuttivat jo ennen uran alkua, Kuusisto taustoittaa. - Kotona se oli alkuun vähän vaikeakin ajossa eikä oikeastaan kävellyt ollenkaan. On se nyt iän myötä kuitenkin tasaantunut. Toki kuskeilta on välillä tullut palautetta, että kyllä tammalta löytyy leukoja.

Minna Kuusiston ei tarvitse kauaa miettiä tyttäriensä Mintun ja Mindin omistaman Markantin parhaita ominaisuuksia. - Sillä on hyvä juoksupää, Kuusisto aloittaa. - Vaikka se ei kotona ottaisi hommaa ihan tosissaan niin ravipaikalla kyllä ryhdistäytyy. Kotilenkillä tamma saattaa ohittaa traktorin kiitolaukalla mutta raveissa se ei välitä niistä mitään.

Kuusiston perheelle Kuninkuusravit on kaikista merkittävin urheilujuhla. - Vuodesta 2002 lähtien ollaan käyty joka kerta, joten tämähän on monella tavalla juhlavuosi kun 20 vuotta tulee täyteen, Minna Kuusisto toteaa. - Olemme mieheni kanssa tavanneet Elitloppet-raveissa ja kihloihin mentiin Pariisissa Prix D'Ameriquessa. Joten isoja kisoja on tullut nähtyä. Mutta kyllä Kunkkareissa on oma taikansa.

Markantti matkustaa lauantain taistoon varhain samaisena aamuna. - Kuuden aikaan kun aamulla lähdetään niin ollaan puolen päivän aikaan yöpaikassa Lempäälässä, Kuusisto aloittaa. - Siellä hevonen saa tarhailla pari tuntia ja sitten siirrytään Forssaan. Olemme yötä Lempäälän majapaikassa ja sunnuntaina ajellaan ravien jälkeen kotiin. Tytöillä on jo heti maanantaina työpäivä naapuritallilla.

Kuten jo aiemmin todettu, hevosurheilu on koko perheen harrastus. - Markantti on ainoa hevonen. Sen lisäksi meillä on b-poni, jonka kanssa nuorempi Minttu-tyttö touhuaa. Mindin vastuulla on shettiksen kanssa toimiminen. Janne on autokuski, joten jokaisella on oma roolinsa, Kuusisto hymähtää. - Mindi on ollut alusta asti innostunut lajista. Minttu on puolestaan ratsastanut enemmän, eikä hänen kiinnostuksensa ole ollut aina niin suurta, mutta kyllä tässä koko porukka on täysillä mukana.

Talli on tällä hetkellä täynnä, mutta Minna Kuusisto jättää lisähevosille pienen takaportin. - Tämä kolmikko majailee tuossa meidän uudessa tallissa, mutta vanhan tallin puolella olisi periaatteessa kaksi karsinaa, jotka ovat tällä hetkellä täynnä ihan kaikkea muuta. Mieheni on todennut, että yhtään hevosta ei enää näiden lisäksi hankita mutta täytyy nyt katsoa, jos tytöt tarvitsevat jossain vaiheessa harjoittelukappaleen, Kuusisto heittää pilke silmäkulmassa.