Pohjoisen alueen raviradat

Pohjoisen Ravialueen hevoset edustivat huikealla tavalla Forssan Kuninkuusravien pääkilpailuissa

Pohjoisen Ravialueen hevoset edustivat huikealla tavalla Forssan Kuninkuusravien pääkilpailuissa

Talli Pajatso juhlii taustavoimineen kolmatta perättäistä ravikuninkuutta. Kuva: Teemu Kangas
Talli Pajatso juhlii taustavoimineen kolmatta perättäistä ravikuninkuutta. Kuva: Teemu Kangas

Forssan Kuninkuusravit ovat takana päin ja ravivaltakunta on saanut hallitsijansa.

Pohjoisen Ravialueen edustajina nähtiin tammojen puolella lapualaiset Lakan Leija ja Taksvenla sekä oriiden taistossa Evartti ja Enon Vilppi. Pohjoinen Ravialue niputtaa näiden gladiaattoreiden viikonlopun suoritukset.

LAUANTAI Kuningatarkilpailu- avausmatka 2100m


Hetviina ja Iikka Nurmonen avasivat kuningatarkisan 2022 voitolla. Kuva: Teemu Kangas

Tammojen ensimmäinen osalähtö juontui siivekkeen takaa keulaan ampaisseen Liisan Tulilinnun komennossa. Santtu Raitala navigoi Lakan Leijan johtavan taakse ja Hannu Torvisen Taksvenla löysi asemat 4.sisältä. Viimeisellä takasuoralla alkoi tapahtua. Lakan Leija nousi toiselle radalle ilman vetoapua ja Taksvenla puolestaan 3.ulos. Loppusuoralle kaartui tasainen nippu huipputammoja. Hetviina pujotteli sisältä voittoon ja Lakan Leija taisteli komeasti kakkoseksi. Taksvenla oli pitkään pussissa, löysi viimeisellä satasella kiritilaa ja lopetti mukavasti viidenneksi.

LAUANTAI Kuninkuuskilpailu- avausmatka 2100m


Evartti voitti oriiden avausmatkan. Kuva: Teemu Kangas

H.V. Tuuri otti oriiden kilpailussa muilta luulot pois kiihdytyksessä. Evartti sai asemat johtavan takaa ja suosikki Parvelan Retulla otettiin alkumetrit korostetun varovasti. Enon Vilppi sai asemat 5.ulkoa. Parvelan Retu lähti rynnistykseen viimeisellä takasuoralla ja myös Enon Vilppi käänteli kirikaistoille. Loppukurvissa Santtu Raitala pääsi Evartin kanssa ulos ja lopulta neljännelle radalle. Sieltä hallitseva kuningas kehitti mahtikirin ja nappasi ylivoimaisen voiton. Enon Vilppi oli taustavoimille pieni pettymys ja jäi sijalle 11.

SUNNUNTAI Kuningatarkilpailu - 1609m


Hulluduunari tammojen mailin voittoon. Kuva: Teemu Kangas

Toinen osalähtö käynnistyi Liisan Tulilinnun laukalla. Hulluduunari piti sisältä johtopaikan ja Taksvenla kiersi kolmannen kautta keulahevosen rinnalle. Lakan Leija pääsi sen perään toiseen ulos mutta Santtu Raitala oli pakotettu kääntämään ajokkinsa kolmannelle jo viimeisen takasuoran alkupuolella. Lapuan tamma runttasi rehdisti kolmanneksi ja sama oli sijoitus myös kokonaiskilpailussa kahden osamatkan jälkeen. Hulluduunari piti keulasta voittoon ennen perässään seurannutta N.P. Liitotähteä. Taksvenla taipui hieman lopussa ollen yhdeksäs.

SUNNUNTAI Kuninkuuskilpailu 1609m


Parvelan Retu ja Evartti ottivat mittaa toisistaan kuninkaallisella maililla. Voiton vei maililla myös Evartti. Kuva: Teemu Kangas

Oriiden maililla lähdettiin pitämään alusta alkaen hurjaa kyytiä kun Välkyn Tuisku ja Uljas Suomalainen eivät päässeet sopuun keulapaikan kohtalosta. Lopulta Välkyn Tuisku valtasi johtopaikan. Veeran Poika nousi toisen radan veturiksi perässään Evartti ja Parvelan Retu. Enon Vilppi matkasi porukan perällä. Matkavauhti oli raastavaa ja loppukurvissa Evartti hyökkäsi halukkaasti kolmannelle ja Parvelan Retu seurasi kuin hai laivaa. Tämä kaksikko irtosi voittokamppailuun, joka päättyi Evartin riemukkaaseen voittoon uudella rataennätyksellä sekä kunkkarihistorian kovimmalla mailin noteerauksella 19,6. Enon Vilppi noteerasi komean ajan 21,2 ollen kymmenes.


Kuningatarkilpailu 3100m

Päätösmatkan ratkaisu nähtiin lähtökiihdytyksessä. Lakan Leija herpaantui lähtölaukalle ja putosi porukan perälle. Ciiran Tähti tykitti johtopaikalle ja kokonaiskilpailua johtanut Hulluduunari seurasi. Taksvenla juoksi 4.sisällä. Tapio Perttunen iski hallitsevan ravikuningattaren kanssa johtohevosen kimppuun viimeisellä takasuoralla. Myös Lakan Leija ujuttautui kärjen tuntumaan. Liisan Tulilintu sai loppukurvissa kiritilaa ja hyökkäsi ahnaasti kohti kärkeä. Loppusuoralla Suven Sametti lipui kärkeen. Liisan Tulilintu spurttasi vahvasti toiseksi ja Lakan Leija taisteli urheasti kolmanneksi. Taksvenla oli pitkään pussissa ja tuli rehdisti maaliin kuudentena. Kuningattaruus ratkaistiin Suven Sametin ja Lakan Leijan kesken. Lopulta kaksikon väliin jäi 0,1 sekuntia eroa ja Perttusen tamman valtakausi sai jatkoa. Lakan Leija otti loistavan hopeasijan ja Taksvenla oli kokonaiskisan kuudes.


Suven Sametti vei tammojen 3100 metrin päätösmatkan voiton. Suven Sametin takana Lakan Leija, joka sijoittui kolmanneksi päätösmatkalla. Kuva: Teemu Kangas

Kuninkuuskilpailu 3100m

Päätösmatkalla elettiin kihelmöivää jännitysnäytelmää. H.V. Tuuri löi alkutahdit. Santtu Raitala oli Evartin kanssa terävänä ja haki johtopaikan. Sitten tuli Tapio Perttunen Vixelin kanssa ja kärkinimi vaihtui jälleen. Eikä tässä vielä kaikki: Parvelan Retu tykitti eteenpäin ja Hannu Torvinen lähti ajamaan reipasta tahtia. Enon Vilpin juoksupaikka oli hurjatempoisessa koitoksessa porukan perällä. Vixeli nousi etusuoralla toiselle ja kyyti oli kylmää. Toinen tuhat puhallettiin 21-vauhtia. Viimeisellä takasuoralla hurja kärkikaksikko repi eroa muihin ja kuninkuustaisto oli valmis alkamaan. Evartti nousi loppusuoralla toiselle, kävi täysin Retun rinnalla muttei jaksanut pinnistää edelle. Taiston tuoksinassa syntyi uusi Suomen ennätys 23,0a. Enon Vilpin viikonlopun urakka päättyi positiiviseen kuudenteen sijaan ja kokonaiskilpailussa ori oli kahdeksas. Talli Pajatson ylpeys Evartti jatkoi täten valtakunnan hallitsijana ja seppele pujotettiin kolmatta vuotta peräkkäin sen kaulaan.


Parvelan Retu voitti kuninkuuskilpailun päätösmatkan. Kuva: Teemu Kangas

Mitä Forssan Kuninkuusraviviikonloppu tarjosi?


Kuninkuusraviyleisöä seuraamassa oriiden päätösmatkaa. Kuva: Teemu Kangas

Viikonvaihteen päätähti suomenhevonen sai arvoisensa juhlan Pilvenmäellä.
Yleisö oli löytänyt takaisin kaviouran ääreen. Tapahtumia seurasi Pilvenmäen kaviouran äärellä hieno yleisömäärä, yli 45 000 henkeä kolmen päivän aikana.
Kuninkuusraviviikonloppu tarjosi varmasti jokaiselle elämyksiä raviurheilun parissa.
Pääkilpailut olivat tänä vuonna äärimmäisen tasaisia. Yleisö eli hienosti mukana viikonvaihteen kaikki lähdöt.
Etusuoralle kaarruttaessa ja lähtöhetkellä tunnelma oli huikaisevan hieno ja oli aistittavissa paluu koronaa edeltävään aikaan.


Heikki Torvinen ja Vauhti Teppo kunkkariperjantaihin paluun tehneen legendat-lähdön voittoon. Kuva: Teemu Kangas

Perjantaina raviurheilun legendat -lähtö teki paluu Kuninkuusravien ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen.
Hannu ja Jukka Torvisen isä, ravivalmentaja-ohjastaja Heikki Torvinen vei voiton Vauhti-Tepon kanssa legendat-lähdössä.
Kultajousi Challengessa laitettiin lajit vaihtoon kunkkarilauantain aamuna. Ratsastus -ja ravinäytös keräsi hienosti aidan varteen porukkaa jo lauantai aamupäivänä.
Lauantaita jatkettiin jo perinteeksi muodostuneen Kuninkuusravien avauskulkueen myötä.
Ennen isojen hevosten lähtöjä ponit mittelivät paremmuudestaan suomenmestaruuksista molempina päivinä.
Sunnuntaipäivänä kuninkuusraviyleisölle kävi esittäytymässä Oulussa vuonna 2010 ravikuninkaaksi seppelöity A.T. Eko.


A.T. Eko tervehtimässä Forssan Kuninkuusravien yleisöä. Kuva: Teemu Kangas

Ravit avasi sunnuntaina mysteeriratsastaja, jonka hupun alta paljastui Pekka Korpi.
Iltajuhlassa väki juhli yömyöhään Pilvenmäen raviradan viereisellä iltajuhla-alueella.


Pekka Korpi kävi toivottamassa yleisön tervetulleeksi Pilvenmäen Kuninkuusraveihin sunnuntaina. Kuva: Teemu Kangas


Perinteeksi muodostunut Kuninkuusravien avauskulkue Pilvenmäen etusuoralla lauantai aamupäivänä. Kuva: Teemu Kangas


Kultajousi Challengessa laitettiin ratsastus ja raviurheilu lajina vaihtoon. Kuvassa Hannu Torvinen suorittamassa Kultajousi Challenge -kilpailua. Kuva: Teemu Kangas


Marko Björs voitti Kultajousi Challenge ravilähdön. Kuva: Teemu Kangas


Kultajousi Challenge palkintojen jako.Kuva: Teemu Kangas


Ravikuninkaallisten ohjastajat Tapio Perttunen ja Santtu Raitala tervehtivät Pilvenmäen yleisöä kuninkaallisissa seremonioissa. Kuva: Teemu Kangas


Ravikuninkaalliset 2022: Suven Sametti ja Evartti. Kuva: Teemu Kangas

Pohjoinen Ravialue onnittelee sydämellisesti uusia ravikuninkaallisia ja Kuninkuusraveissa 2022 menestyneitä!

Teemu Kangas ja Eemeli Hernesaho