Pohjoisen alueen raviradat

Suurhevosenomistajan ravirakkaus roihuaa reippaalla liekillä – Nikulan alueelle valmistuu hevoskuntoutuskeskus

Suurhevosenomistajan ravirakkaus roihuaa reippaalla liekillä – Nikulan alueelle valmistuu hevoskuntoutuskeskus

Seinäjoen Kuninkuusravien 2021 varsahuutokaupassa ennätyshintaan myyty Tukkijätkä on muuttanut Kaustiselle Veli-Erkki Paavolan valmennukseen. Kuva: Teemu Kangas
Seinäjoen Kuninkuusravien 2021 varsahuutokaupassa ennätyshintaan myyty Tukkijätkä on muuttanut Kaustiselle Veli-Erkki Paavolan valmennukseen. Kuva: Teemu Kangas

Kaustisen Nikula soittaa ensiviulua suurkilpailukauden alkamisen kunniaksi. Alkukesän merkittävimmät koitokset ovat jo nurkan takana ja vuodesta 1981 ajettu Pelimanni-ajo on kautta aikain koonnut iskukykyisen
joukon kylmäveriparhaimmistoa mittelemään kevätkauden herruudesta. Kunniataulukosta löytyy legendaarisia voittajia aina Vekselistä Vieskeriin, joten 10 000 euron palkintopotin kylkiäisinä tulevan maineen ja kunnian
määrää ei voi valuutassa mitata.

Tämän vuoden Speedex Pelimanni-ajoon starttaa kahdeksan valjakkoa. Kuninkaiden paluu kerää varmasti ison huomion, mutta kotiradan mies Petri Lahti-Luopa kiinnittää katseensa tietyn 7-vuotiaan heporilaisen oriin
askellukseen. Hän sekä Jouni Monto Oy omistavat yhdessä melkoisen velmun, nimittäin Vilkkeen Velmun, joka kokeilee kanttinsa kestävyyttä isojen poikien joukossa. – Kyllä se taisi minun ideani olla, että kokeillaan tässä. Onhan tämä juossut kerran aiemminkin avoimen tason hevosia vastaan Valkeala-ajossa, mutta se oli volttilähtö. Tämähän on joutunut koko elämänsä ajan juoksemaan Retua ja Stallonea vastaan.
Hämmentävän kovaan ikäluokkaan sattui syntymään, Lahti-Luopa mietiskelee.

– Kyllä se oikein onnistuneella juoksulla pystyy mielestäni puolen välin paikkeille. Hyvä se on tämäkin, vaikka vastus kovaa luokkaa onkin. Lähdin tähän mukaan 3-vuotiskauden loppupuolella Teemun (Okkolin) vinkistä. Meillähän on ollut ja on edelleenkin tosi laajaa yhteistyötä. Teemulla on monta hevosta treenissä, esimerkiksi huutokaupasta hankittu nelivuotias Suvelan Evo, jolla tähdätään tämän vuoden ikäluokkalähtöihin. Myös Velmun kaksivuotias täysveli Vilkkeen Villi on siellä Teemun hyppysissä, samoin Landen Toivo ja kiinnostavan sukuinen kolmevuotias Viesker-Yllin Kyllin yhdistelmästä. Onhan näitä, Lahti-Luopa naurahtaa.

Vilkkeen Velmun lisäksi Kaustisen Kavioliiga-raveissa startissa nähdään paussilta palaava Maatian Tähti. Sen menestysmahdollisuuksiin uskovat sekä omistaja että treenari. – Tamma tuntuu treeneissä kuulemma tosi
hyvältä, mutta se on vähän semmoinen haastava tapaus, jonka suoritusta on vaikea ennustaa etukäteen. Ykköspaikka on paras mahdollinen ja toivottavasti se lähtee tuosta kunnialla matkaan. Maatian Tähden kanssa
haaveillaan tosissaan Forssan kuningatarkilpailuun pääsystä ja koitetaan nyt kerätä pisteitä mahdollisimman paljon. Ainakin omasta mielestäni tämä selkiyttää valintoja ja onhan siellä villit kortit lisäksi jaossa, Lahti-Luopa kiittelee kunkkareiden uutta pistelaskusysteemiä.

Jutustelun jatkuessa omia tai osaomia hevosia putkahtelee ulos jatkuvalla syötöllä. Ravirakkaus on oiva sanapari kuvaamaan Lahti-Luopan intoa lajia kohtaan.

– Olen kyllä täysin ihastunut näihin suomenhevosiin, vaikka kimppalämppäreitäkin löytyy muutama. Vellulla (Paavola) on tässä kotinurkillani treenissä pari hevosta, esimerkiksi Tukkijätkä, joka on toinen huutokauppaostos Suvelan Evon lisäksi. Vellu on antanut siitä positiivisia lausuntoja. Ori juoksi pari viikkoa sitten Kaustisen harkkareissa 50-vauhtisessa sarjassa ja näytti minusta hyvältä. Kokeillaan sen kanssa ikäluokkakisoihin, ainakin niihin on maksut maksettu. Emän sukuhan on näyttänyt tuottoisuutensa. Harmittavasti Pyrypolun Luparasta ehti syntyä vain kolme jälkeläistä. Kaksi muuta ovat Sippimies ja Ukkoherra. Tulisi tästä edes samanlainen, niin sehän olisi jo kova sana, Lahti-Luopa hihkaisee. – Sitten tässä on pari kaksivuotiasta, suomenhevosia nekin ja hyväsukuisia. Taipaleen Kimmolla on puolestaan Ohiheittäjä. Siltä poistettiin toinen kives, joka oli Kimmon mukaan niin suuri, että on saattanut vaikeuttaa menemistä. Saa nyt nähdä, mielenkiinnolla odotetaan. Suonperällä on Landen Vinkka, joka voittikin reilu viikko sitten Oulussa suoraan tauolta. Viime vuonna kuninkuuskisaan tähtäilleeltä Tuurin Toivolta meni hankkari ja sen paluu radoille on vielä epävarmaa. Ravit ovat Lahti-Luopalle rakas harrastus ja hyvää vastapainoa omalle työrupeamalle. Hänen kipparoimansa Kaustisen Elementtivalmiste Oy on merkittävä suomalainen varasto- ja kellarikomeroita valmistava yritys, joka on tullut todella tutuksi myös ravien parissa toimivien keskuudessa, kiitos toimitusjohtajansa lajirakkauden.


Landen Vinkka voitti edellisen starttinsa Oulussa reilu viikko sitten. Kuva: Teemu Kangas

– Totta kai nämä haastavat ajat koskevat meidänkin firmaamme, kun kulut nousevat ja materiaalien saatavuuksissa on omat haasteensa. Koitetaan silti edelleen tehdä asioita niin hyvin kuin suinkin mahdollista, Lahti-Luopa pohtii maailman tilannetta.

Kaustisen Kavioliiga-raveissakin nähdään firman nimikkolähtö lämminveristen avoimessa kohtaamisessa. Vielä ei ole täysin selvää, ketä ravimies pääsee lähdön jälkeen onnittelemaan.

– Sen verran ehdin vilkaista listaa, että hyviä hevosia siinä on mukana. Täytyy tänään illasta ottaa sohvalla hyvä asento ja lukea lehdestä lähtölistat tarkemmin läpi.

Raatituokion lopuksi mies heittää ilmoille uutisen, jonka hevosväki ottaa varmasti kernaasti vastaan. Kaustisen raviradan alueelle, Ari Virkkalan vanhaan talliin on valmistumassa Nikulan Hevoskuntoutuskeskus.

Kunnianhimoinen tavoite olisi, että jo toukokuussa päästäisiin toimintaa jossain muodossa aloittamaan, Lahti-Luopa hihkuu.

– Hommaa pyörittävät Vellu ja Pirjo (Miettunen). Katsotaan sitten vuoden edetessä, onko tarvetta palkata lisätyövoimaa. Koitetaan investoida kaikki tarpeellinen. Esimerkiksi vesikävelymahdollisuus ja laserhoidot ovat heti alkuvaiheessa toiminnan perustana, jossain vaiheessa myös solariumit ja muut kuntouttamiseen liittyvät välineistöt. Tallin puolelle tulee kahdeksan karsinaa ja ulos tarvittava määrä tarhoja. Kun näin kovan satsauksen tekee, niin ainahan sitä toivoo, että ihmiset innostuisivat ja kysyntää olisi. Ainakin itse odotan todella innolla toiminnan alkamista, Lahti-Luopa päättää.

Teksti: Eemeli Hernesaho
Kuvat: Teemu Kangas