Pohjoisen alueen raviradat

Tapiron voitto takasi hevostelun jatkumisen - Murtoloiden Lentoaura viihtyi Kuluntalahdella

Tapiron voitto takasi hevostelun jatkumisen - Murtoloiden Lentoaura viihtyi Kuluntalahdella

Tapiro Jet voittoon Kajaanin illassa. Kuva: Teemu Kangas
Tapiro Jet voittoon Kajaanin illassa. Kuva: Teemu Kangas

Helteisen raviviikon startti tapahtui Kajaanin Kuluntalahden kilvanajojen merkeissä. Aurinko hyväili paikalle saapuneiden hipiöitä ja aito ravitunnelma oli jälleen kerran käsinkosketeltava.

Kisat starttasivat kyvykkään mutta epävarman Liekehtiin onnistumisella. Alkumetrit olivat vaikeat, kun raviaskeleet sakkasivat mutta vastustajien laukkojen myötä Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama viisivuotias spurttasi jo ensimmäisellä takasuoralla pitävälle piikkipaikalle.

Speedex Monte Nordic Cup jatkui viiden hevosen taistolla, jossa parhaimmaksi punnersi ajoissa keulaan hankkiutunut E.V. Mici. Montesta leipäheittolajinsa löytänyt Sodankylän ori on nyt voittanut kolme kertaa peräkkäin ja vahvisti asemiaan kilpasarjan kakkosena. Nordic Cupia johtava Zulamit oli Kajaanin lähdössäkin se, joka kiritti voittajaa parhaiten.

Kolmas peräkkäinen keulavoittaja oli Rivercapes Way, joka dominoi tilanteita lähtöauton irtoamisesta maalipaalulle saakka. Samalla tamma toi Jukka-Pekka Kauhaselle illan toisen täysosuman. Mavens Wayn tyttären ura on alkanut komealla tavalla, sillä uran kymmenes startti toi jo viidennen voittokiinnityksen.

T5-avauksessa isoksi suosikiksi luotettu Suomessa debytoinut Iosco Du Lys oli laukkatuulella. Tämän hyödynsi parhaiten Le Cossette, joka nappasi toisen ykkösensä yhtä moneen kilpailuun. - Kiva hevonen, jolle juokseminen on helppoa ja se rauhoittuu siihen tahtiin, mitä kuski haluaa ajaa. Tänään voitto tuli kyllä oikein väljästi, Jani Ruotsalainen jutteli.

Nuori Ilona Murtola lasketteli ylivoimaiseen ykkössijaan 14-vuotiaalla Lentoauralla. Voiton luoma tunne välittyi maalilinjalla, kun Murtolan käsi nousi riehakkaaseen tuuletukseen. -Hienostihan se meni. Vähän tuo lähtö jännitti, että voiko siinä haparointia tulla, jos joutuu kovaa kiihdyttämään. Mutta kyllä kun tämä pääsee keulaan ja saa mennä omaa vauhtiaan niin se on tammalle paras, iloinen Murtola jutteli voittajahaastattelussa.

Vauhtinsa, voimansa ja epävarmuutensa moneen otteeseen näyttänyt Fransua malttoi ravata koko matkan ja tuloksena oli paluu voittokantaan uusilla ennätyslukemilla 27,3a. - Tänään ei ollut epävarmuus kovin pinnassa. Vaikka olimme matkalla melko kaukana johtavasta niin olin luottavainen, että pätkällä ehditään kyllä lähelle kärkeä. Sen verran olen tämän aiempia startteja nähnyt. Juoksijan tuntuinen tapaus, ylisti Jarkko Kervinen ajokkiaan.

Kimmo Kärkkäinen pääsi hienolle hiekalle valmennettavansa Joe's Hilda Who'n kanssa. Erittäin tiukan vastuksen tarjosi Santtu Raitalan kipparoima Isac Journey, mutta maalikamera osoitti Joe's Hilda Who'n äärimmäisen niukasti paremmaksi. Sama kaksikko iski yhteen jo kuukausi sitten Oulussa ja myös tuolloin tulojärjestys oli sama. - Olin 90-prosenttisen varma, että toiseksi jäätiin, mutta kerrankin näin päin. Tämä on hyvä hevonen, kunhan jalat vaan pysyvät kuosissa, Kärkkäinen pohti.

Kovimman lämminveriryhmän etevimmäksi osoittautui Tapiro Jet. Viime viikonlopun menestyshahmo ja Kajaanin kuskiliigan hallitsija Santtu Raitala otti tämän myötä pakollisen tolppansa. 2600 metrin matkalla saavutettu tulos 14,0a on kovaa valuuttaa. - Kyllä nyt vierähti kivi sydämeltä. On mennyt niin hiivatin huonosti helmikuun jälkeen, että tässä jo ollut vähän murhemielellä. Sanoinkin ääneen tänne tultaessa, että jos Tapiro ei tänään voita niin minä lopetan koko homman, Markus Kiiski naurahti -Onneksi se nyt voitti. Lähdössä oli kova tempo ja minua ehkä vähän huoletti, mutta Marita (Kiiski) tuumasi jo ennen lähtöä, että tämän paras matka saattaisi olla kolme kilometriä. Se jaksaa mennä pitkään kotonakin. Marita tämän kanssa isoimman työn on tehnyt, minä vain tässä paistattelen.


Club Nord Pro sai illan yhdeksännessä taistossa vihdoin ansaitun onnistumisen. Lähtölaukan jälkeen pitkään kolmannen radan korpivaelluksella tarponut ruuna runttasi maalikuviin turpansa ensimmäisenä -Pakko oli ajaa vähän päättömästi, kun se pelkäsi toisten takana kaverin piiskaa ja lentävää hiekkaa ynnä muuta. Samalla lailla se koikkelehtaa kotona ja raveissa, kotona vähän enempikin. Kykyjä ja vauhtia on vaikka kuinka paljon vielä sisässä, Maria Kurttila taustoitti.

Illan muut voittajat olivat vahvasti loppumetrit spurtannut Sanderling Mews, maratonmatkan voimakkaimmaksi kohonnut ja kultakantaan palannut Vilju sekä ponilähdön paras Honkarinteen Tinttara.

Kajaanissa ravataan seuraavan kerran sunnuntaina 10.7.