Pohjoisen alueen raviradat

Ylikiiminkiläinen Kaisa Valkola saa suomenhevosten kasvattamisesta sykähdyttäviä elämyksiä

Ylikiiminkiläinen Kaisa Valkola saa suomenhevosten kasvattamisesta sykähdyttäviä elämyksiä

Tukkijätkä huutokaupattiin ennätykselliseen 25 500 euron hintaan. Kuva: Teemu Kangas
Tukkijätkä huutokaupattiin ennätykselliseen 25 500 euron hintaan. Kuva: Teemu Kangas

Kuninkuusravit ovat Kaisalle ravivuoden kohokohta, sillä hän on henkeen ja vereen suomenhevosihminen. Ensimmäiset kuninkuusravit Kaisa koki 12 vuotiaana ja sen jälkeen ne ovat jääneet väliin vain ani harvoin. Tänä vuonnakin oli tarkoitus tulla paikan päälle Seinäjoelle, majoituskin oli jo varattu, mutta korona -tilanne sai Kaisan toisiin aatoksiin. Tavoitteena on päästä mukaan jälleen ensi vuonna, tänä vuonna Kuninkuusraveja seurataan kotoa käsin.

Kaisa Valkolan ensimmäinen kasvatti Sippimies syntyi seitsemän vuotta sitten. Sippimiehen emä Pyrypolun Lupara tuli Kaisalle sattuman kautta ja sai aikaan hevoskasvatus kipinän syntymisen. Pyrypolun Lupara ehti jättää kolme varsaa, joista Sippimiehen voittosumma on lähes 60 000 euroa ja Ukkoherran reilu 16 000 euroa. Kuninkuusravien varsahuutokaupassa on myytävänä Pyrypolun Luparan viimeinen varsa Tukkijätkä. Ikävä kyllä Pyrypolun Lupara ja varsa Vaelluksesta menetettiin varsomiseen kesäkuussa 2021. Varsa oli virheasennossa, jonka seuraukset olivat kohtalokkaat. Yhdeksäntoista vuoden aikana tammasta oli tullut perheenjäsen, jonka menettäminen koetteli Kaisan uskoa. Nyt katseet on kuitenkin käännetty tulevaisuuteen ja katsonnassa on uusi siitostamma täyttämään Pyrypolun Luparan saappaat.

Valkolalla koko perhe on mukana hevoskasvatuksessa ja jokaisella on tärkeä roolinsa hevosten hoidossa, heinän teossa, orivalinnoissa, astutusreissuilla ja varsojen käsittelyssä. Kaikki elävät mukana kasvattien edesottamuksien seuraamisessa. Hevosten kasvattaminen on kokonaisvaltaista ja koko perhettä yhdistävä harrastus, jota voi hyvinkin kutsua elämäntavaksi.

Hevoskasvatuksessa Kaisa mainitsee tärkeimmäksi tekijäksi tamman emälinjan. Varsojen jalka-asentoihin kiinnitetään jo varhaisessa vaiheessa huomiota ja ongelmien syntymistä pyritään ennaltaehkäisemään. Varsojen luonne on tärkeä seikka, samoin ravivarmuus ja pitkäikäisten kilpahevosten saaminen.

Kaisa toivoo kasvattinsa pääsevän talliin, jossa Tukkijätkä saisi mahdollisimman hyvän mahdollisuuden tulevaa raviuraa silmällä pitäen. Tukkijätkä suoritti Seinäjoella koelähdön ajalla 1.43,9 Teemu Okkolinin valmentamana ja ohjastamana.