Pohjoisen alueen raviradat

Pohjoisen alueen pääratamestari Antti Jaara opastaa jääpolanteen tekemisen videon kautta

Pohjoisen alueen pääratamestari Antti Jaara opastaa jääpolanteen tekemisen videon kautta

Jääpolannerata on pitävä ja turvallinen alusta hevoselle. Kuva: Antti Jaara
Jääpolannerata on pitävä ja turvallinen alusta hevoselle. Kuva: Antti Jaara

Jääpolanneradan tekeminen vaatii optimaalisen pakkasen sekä runsaasti puhdasta vettä. Humuspitoinen vesi voi aiheuttaa jääpolanteen epätasaisen sulamisen kevätauringossa. Sohjoksi kasteltu muutaman sentin lumikerros tekee jääpolanteesta kestävän ja pitävän alustan, jossa hevosen on miellyttävää juosta.

Mikäli jääpolannerataa yritetään tehdä liian paksun lumipolanteen päälle, on lopputuloksena hevosen kavion alla palasena irtoava huonosti pitävä alusta. Pitämättömällä alustalla loukkaantumisriski kasvaa ja hevonen väsyy helposti. Jääpolannerata vaatii hevosen valmentajalta erityistä huolellisuutta hevosen kengityksessä. Pahinta on ennen starttia suoritettu naulojen kiristäminen ja tylsät hokit. Hevoselle tulee vaihtaa uusia nauloja lähellä kilpailuajankohtaa sekä huolehtia alle riittävän terävät ja pitkät hokit.

Oulun joulukuun 2021 jäärata tehtiin noin kahdeksan asteen pakkasessa. Aikaa radan tekeminen vaati yhdeltä ratamestarilta traktoreineen hieman vajaan vuorokauden ja vettä meni 156 000 litraa. Veden määrä on suuri, mutta satsaus vähentää muun muassa polttoaine- ja materiaalikustannuksia, sillä radanhoitaminen on edullisempaa verrattuna hiekka- tai lumipintaiseen rataan.

Jääpolannerata kestää yllättävän hyvin myös säänvaihteluja. Kovalla pakkasella ajettavissa kilpailuissa jää haurastuu helpommin kuin parin asteen pakkasilla, myös pitkä plussajakso on jääradalle kohtalokas. Jäärata kestää kuitenkin 3-5 päivää plusasteista säätä. Jäärataa ylläpidetään ajamalla radalle vettä kilpailujen välissä. Kevätauringolta jäätä voidaan suojata auraamalla/tykittämällä radalle lunta. Talvella hyödynnetään pohjan kylmyyttä. Kilpailujen välissä radan pintaan voidaan polkea lunta (max 2 cm) ja kastelemalla saadaan kerrytettyä uutta jäätä. Kastelun tulee yltää lumipolanteen pohjaan asti.

Videoon TÄSTÄ