Pohjoisen alueen raviradat

Aikansa derbykolmonen aloittaa uusista käsistä – Sen verran yllytyshullu kun olin, niin ostettiin se sitten pois

Aikansa derbykolmonen aloittaa uusista käsistä – Sen verran yllytyshullu kun olin, niin ostettiin se sitten pois

Larsman palaa pitkältä sairastauolta takaisin radoille Torniossa. Kuva: Teemu Kangas
Larsman palaa pitkältä sairastauolta takaisin radoille Torniossa. Kuva: Teemu Kangas

Tornion ravikausi jatkuu sunnuntaina 1.5. klo 12 alkavilla Wappuraveilla. Ravintolan puolella nähtäneen simaa ja serpentiiniä, mutta kaviouran puolella ihastellaan täysipainoisia Finlandia-ravien etkoja. Useassa lähdössä nähdään kiinnostavia tauoltapalaajia. Yksi seuratuimmista lienee Janita Luttusen omistama ja valmentama Larsman, joka palaa tositoimiin liki vuoden mittaiselta sapatilta. Vuoden 2018 Derbyssä Herra Heinämiehen ja Vixuksen kannoilla pronssille yltäneen ruunan uran voittoprosentti on komea 24, mutta parin viime vuoden aikana voittokiinnityksiä ei ole tilille tipahdellut. Iso selittävä tekijä on hevosen loukkaantumishistoria. - Larsmanni kolautti etujalkansa Kajaanin startissa, jonka jälkeen Linnan Kari tarjosi sitä tännepäin. Sen verran yllytyshullu kun olin, niin ostettiin se sitten pois, Luttunen hymähtää.

Tuolloin ei vielä saattanut aavistaa, miten vaativa prosessi kuntoutuksesta lopulta tulisi. - Jalka oli aika pitkään nesteinen ja vasta useamman viikon jälkeen nähtiin kunnolla mitä sieltä oli mennyt, Luttunen aloittaa. - Samasta jalasta oli reagoinut sekä hankkari että jänne.

Larsin pojan lahjakkuus on ollut aina tiedossa ja ruunan hoitamisen eteen on nähty paljon aikaa ja vaivaa. - Sitä on nyt kuntoutettu ja laiteltu se 10 kuukautta, Luttunen taustoittaa. - Jostain on aloitettava ja en ole halunnut alkaa jalan kustannuksella virittelemään. Kerran tämä meän duo Torpa Pål - Larsman ovat menneet 29- vauhtia läpi hyvällä ja väljällä tyylillä.

Kuten arvata saattaa, odotukset ovat pitkän tauon jälkeen maltilliset ja sisältävät kainon toiveen, tai kaksikin. - Meille olisi tärkeintä, että hevonen saisi nätin startin kroppaansa ja olisi vielä maanantaina jaloillaan, Luttunen huokaa. - Toivotaan, että päästäisiin starttirytmiin ja Jani (Lamminparras) pääsisi kiertämään kesäraveja mukavalla menestyksellä tämän kanssa. Hän on sellaisesta kesäratahepasta haaveillut, Luttunen naurahtaa puolisonsa suunnitelmille.

Tallin toinen edustaja tasokkaaseen kylmäverikoitokseen on yllä mainittu Torpa Pål, jonka tauko on hieman tallikaveriaan lyhyempi. - Sarja on kaikkea muuta kuin istuva ja tauolta paineisena volttilähtö on iso miinus. Suuri riski on sille, että rytmiä ei heti löydy, Luttunen varoittaa. - Tomppa ei ole hokkihevonen kilpailujen suhteen, mutta on se treenannut hyvin läpi talven. Tähtäimet ovat kesä/syksyn koitoksissa, mutta kun tämän startin pääsee ajamaan miltei kotiovelta, niin ollaan nyt mukana ja saadaan höpöpaineet vähemmäksi ennen kahden viikon päässä häämöttävää Uumajan 75-viikonloppua. Ruuna menee ilman takakenkiä. Toivotaan, että ajaisivat kovaa, niin saisi roikkua mukana ja olisi paremmat valmiudet sitten seuraavan yritykseen, Luttunen päättää.

Janita Luttunen on tunnettu erityisesti lämminverimenestyksestä, mutta tallin kylmäverisetkin ovat ehtineet näyttää osaamistaan. Varmaa on joka tapauksessa se, että Laivakankaan Kallen kurvissa on sunnuntaina Larsmanin paluun myötä normaalia enemmän jännitystä ilmassa. Ainakin yhden sinimustavalkoisen kypärän sisällä.